Sköna semester

Everyday things / Permalink / 0

De senaste dagarna har jag njutit av de sista dagarna på semestern. Stockholm lever verkligen upp till sitt solsäkra rykte och det finns en hel del att utforska i trakterna. Jag har bland annat varit på upptäcktsfärd i skärgården och fastnat för halvön Dalarö som ligger 30 min bort med buss. Där har jag strosat runt bland gigantiska villor, vilat på varma klippor med en pocketbok och badat bland tång och alger i det östersjöns bräckta vattnet.

Det går ingen nöd på mig det vill jag lova. Imorgon far jag tillbaka till Jönköping för att sedan återvända till Stockholm på söndag. På måndag påbörjar jag sommarjobbet på Folktandvården och det ska bli skönt att komma igång igen. Nu ska jag njuta av ännu en ledig dag, adios!

Prags tredje dag

Everyday things / Permalink / 0

Den sista heldagen i Prag fyllde vi med alla måsten som vi inte hade hunnit med tidigare. Jag tvingade upp oss tidigt och hade en utstakad plan för dagen.
Klockan åtta gick vi hemifrån och promenerade över Charles bridge beskådade arkitekturen och läste om de statyer som kantade bron. Den annars så folkrika bron var nästan helt tom vid denna tiden på morgonen.
På andra sidan brofästet följde vi sedan de små gatugränderna som alla verkade leda till gamla stans torg. Här åkte vi upp i det astronomiska uret och lärde oss om historian bakom de olika tidszonerna på klockan samt occupationen av nazi-tyskland under andra världskriget.
Klockan förstördes under slutet av andra världskriget.Sedan restaurerades den! Den nedre cirkeln visar stjärntecknena.Vacker utsikt över staden från klocktornet.


Efter att ha avnjutit den milsvidda utsikten gick vi vidare till den stora kathedralen på andra sidan torget, den som insporerade Walt Disneys sagoslott med sina tinnar och torn. 

Efter ett tyst besök i katedralen gick vi till de judiska kvarteren och besökte ett minnesmonument. Det är en synagoga med väggarna fulla av inristade namn och levnadsår på de judar som förlorade sitt liv i koncentrationslägret i Terezin.
En realistation över hur många offer som fick sätta livet till under nazi-tysklands välde.

Efter synagogan gick vi ut på den judiska kyrkogården som låg ca 5 m över marknivån jämfört med utanför kyrkogården. Detta för att judarna inte fick en störra jordplätt än denna för att begrava sina anhöriga på och fick därför begrava sina döda i lager på varandra därav markhöjningen och de trångbebodda gravstenarna.

Efter dessa starka intryck lättade vi upp stämningen med en drink och en dessert på en takterass intill gamla stans torg.Utsikt över klocktorn och kathedral och en svalkande drink.
Som om att det inte var nog med det så avnjöt vi två galet goda glass deserter.

Trots drinken kände vi oss fortfarande törstiga och då vi kände att vi inte fullt ut hade tagit del av tjeckiens ölsortiment och begav oss till ett bryggeri för att lära oss med om jäsningsprocessen och smaka lite fler av landets stoltheter
Jag var inte speciellt förtjust i denna veteöl så det räckte med någon klunk sedan fick den vara.
Påvägen hem såg vi några paddelbåtar och kunde inte låta bli att åka ut en timme. 
Trampa sig under Prags gamla broar på en trampbåt var en mysig upplevelse.


Efter båtturen kände vi av våra lårmuskler och gick till hotellet för att vila och byta om inför kvällen.

Till top